Yvonne Michiels

Yvonne_Michiels_profielfoto
YVONNE MICHIELS
1966, Nederland

Kwetsbaarheid in schoonheid
Yvonne Michiels vertelt in haar kunst persoonlijke verhalen over schoonheid, emoties en vergankelijkheid. Zij gebruikt daarbij actuele voorbeelden uit de moderne maatschappij. Dit resulteert in esthetische, vernieuwende portretten die niet alleen fascineren, maar vaak ook ontroeren. Haar kunstwerken kenmerken zich door de onalledaagse technieken die zij toepast. Dit zorgt ervoor dat je verrast wordt, dat je steeds weer nieuwe dimensies ontdekt en dat haar werk een heel eigen, persoonlijke signatuur heeft.
 
Bedrieglijke perfectie
Yvonne Michiels portretteert sterke modebewuste vrouwen die met een zelfverzekerde blik de wereld in kijken. Deze vrouwen voldoen aan het heersende schoonheidsideaal dat maakbaar is dankzij make-up, mode en plastische chirurgie. Ze zien er dan ook perfect uit. Maar schijn bedriegt. Achter de perfecte façade schuilen gevoelens van onzekerheid, wanhoop en kwetsbaarheid. Als willoze fashion victims lijden de vrouwen onder de dwang om het -deels zichzelf- opgelegde ideaalbeeld na te streven.
 
Schoonheid versus vergankelijkheid
De kijker wordt direct getroffen door de sterke emotionele lading van de composities. Kwetsbaarheid is een belangrijk thema voor Yvonne, dat als rode draad door al haar werken loopt. In haar nieuwste werk belicht ze dit thema vanuit de dreigingen waarmee zij steeds vaker mensen om zich heen ziet worstelen. Op een subtiele manier ‘projecteert’ Yvonne de bedreigingen op haar modellen. Zo versterkt zij de tegenstelling tussen enerzijds schoonheid en gezondheid en anderzijds verval en vergankelijkheid. Wie langer kijkt, ontdekt achter het mooie plaatje een enorme gelaagdheid.
 

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam