Tomàs Sunyol

Tomàs_Sunyol_profielfoto
TOMÀS SUNYOL
1964, Dieulefit, Frankrijk
 
Schaduw als expressie van de ziel
"Tomàs Martínez Sunyol is in 1964 geboren in Dieulefit (Frankrijk) en vanaf jonge leeftijd omgeven door kunst. Zowel zijn vader, Joaquim Martínez Lerma, als zijn oom, Álvaro Sunyol, waren schilders en Tomàs' interesse in de plastische kunsten was snel gewekt. Net als de meeste vocationele kunstenaars waren Sunyol's beginjaren zwaar. Hij richtte zijn aandacht vooral op kleur, tekenen en illustratie. Op een zeker moment verhuisde zijn familie naar Catalonië en vestigde zich in Badalona, waar Sunyol de Pau Gargle school volgde. Daar kwamen zijn creatieve talenten naar voren en werd hij in contact gebracht met uitgevers, kunstbeurzen en internationale concurrentie. Door dit ruime podium boekte Sunyol succes in zowel Europa als in de Verenigde Staten en naar zijn werk, eenvoudig gesigneerd als 'Tomàs, is erg grote vraag.
De kunstenaar heeft grote technische vaardigheden en een bijzonder gevoel voor kleur, hetgeen zich direct vertaalt in zijn interessante visie op zijn omringende omgeving. Hij heeft deelgenomen aan talrijke concoursen, hij is geselecteerd voor vele internationale tentoonstellingen en hij heeft verschillende prijzen gewonnen, met inbegrip van de Torres García (Mataró) en de Museu Diocesà (Barcelona) prijzen.
Ik geloof dat, wellicht onbewust, Tomàs Martínez Sunyol's werk de huidige menselijke conditie door middel van schaduwen portretteert – waar er licht is, is er ook altijd schaduw. We leven in een maatschappij waar de weergave van wat we in overweging nemen, en van wat we wezenlijk zijn, fundamenteel ongrijpbaar, veranderlijk en voortdurend wisselend is. Ook al betreffen het secundaire details, de kunstenaar bepaalt hun waarde en legt er juist de nadruk op -eerst het licht, dan de schaduw- om op die manier de intimiteit van onze realiteit weer te geven, met een groter effect dan op de conventionele wijze. Het geslenter door een steegje, het kijken naar de ramen, de beleving van het gevoel van het rode tafelkleed en het beschouwen van de schaduw van de handdoek van de buren die in de zon aan het drogen is zijn slechts enkele voorbeelden. Desalniettemin wekken ze veel sterkere gevoelens op waar het vertrouwde ons omhult met een gevoel van veiligheid. Vrijmoedig portretteert hij de duurzame kracht achter het schijnbaar ondergeschikte, maar daadwerkelijk van levensbelang voor onze omgeving. Chamizo verklaarde dat het ondenkbaar zou zijn om de schaduw van de dag of het licht van de maan te verliezen, en slechts diegenen die hun ziel aan de Duivel hebben verkocht zouden een zodanig lot ondergaan. Sunyol houdt deze woorden in gedachten en gaat de strijd ermee aan met gebruik van zijn creatieve geest en kracht, om de verleiding te kunnen weerstaan."
 
Josep M. Cadena
 

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam