Scott Naismith

Scott_Naismith_profielfoto
SCOTT NAISMITH
Glasgow, Schotland

"Mijn recente werk verkent het wolkendek en zijn effect op licht en kleur, door zowel zijn lichtdoorlatende als ondoorschijnende eigenschappen. Wolken zijn waarneembare massa's van waterdruppels of bevroren ijskristallen die in de dampkring zweven. Ze hebben het vermogen om het licht te breken en te reflecteren, wat een voortdurend veranderende perceptie van het licht creëert en waardoor ik geïnspireerd word in mijn kleurgebruik.
Ik verwijs voortdurend naar de paradox van het waarneembare gewicht van een wolk en zijn broosheid; en naar de relatie tussen de koele en warme kleuren die erdoor gecreëerd worden. Ik heb steeds meer belangstelling gekregen voor het vangen van het moment dat zware bewolking plaats maakt voor een helderblauwe hemel, met zijn koele kleur die de warmte die het met zich meebrengt aanvult. Terwijl de meest duidelijke openbaring van de refractie van licht zich op dat moment voordoet in de vorm van een regenboog, richt ik mijn aandacht meer op het benadrukken van de oneindige, meer subtiele effecten.
Ik ben in hoge mate geïnspireerd door het werk van Turner, die vluchtige atmosferische effecten creëerde door het gebruik van grote spoelingen vloeibare verf. Andere invloeden zijn Henry Matisse, Francis Cadell, de Glasgow boys: Guthrie Lavery, Henry... en Joan Eardley."
 
Scott Naismith
 
 
Scott's unieke benadering van kleur erkent het belang en de juistheid van de CMY kleurencirkel en de waarheid over magenta, cyaan en geel als zijnde de correcte primaire kleuren in de schilderkunst. Scott licht zijn theorie toe in zijn populaire en baanbrekende YouTube video 'The Truth about the Colour Wheel'.
 

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam