Rosendo Porro Cuesta

ROSENDO PORRO CUESTA
1981, Granollers, Spanje
Rosendo Porro Cuesta is in 2002 afgestudeerd in Smederij en Metaalkunst aan de Escola d'Art Superior de Disseny te Vic. Daarna is hij zijn carrière in een kleine familieworkshop begonnen, waar hij is opgeleid in de meer traditionele smeedtechnieken en waar hij zich heeft kunnen specialiseren in lastechnieken, immer gerelateerd aan architecturale ruimtes. In de daaropvolgende jaren heeft hij een groot deel van zijn tijd gewijd aan het onderwijs, door het geven van trainingen over lassen en koperslagerij.
In die periode heeft hij ook Josep Plandiura ontmoet, in wiens atelier hij is gaan werken. Sindsdien werkt hij -ook vandaag de dag nog- samen met deze beeldhouwer bij de bouw en installatie van tal van grootschalige sculpturen.
In 2012 is hij zijn persoonlijke project gestart en heeft hij zijn eerste workshop geopend, L'Enclusa, gelegen in het Poble Espanyol van Barcelona, waar hij heeft samengewerkt met binnenhuisarchitecten, ontwerpers en kunstenaars, en allerlei soorten werken van ijzer heeft gecreëerd. 
De kunstenaar heeft momenteel zijn werkplaats in Les Franqueses del Vallès, waar hij ondergedompeld is in nieuwe sculpturale projecten en bezig is met scenografische werken voor reclame en televisieseries.
Het sculpturale werk van Rosendo Porro Cuesta beoogt een optische illusie te zijn die de grenzen van de tekening overstijgt en een benadering is van het beeldhouwwerk. Op deze manier worden de meest alledaagse vormen en objecten uitzonderlijk.
De kunstenaar speelt met de grenzen van lijnen en materie om ruimtes te creëren waar de toeschouwer het object kan herkennen in een ongekende omgeving. Als zodanig zet hij de dichtheid van materie om in eenvoudige en lichte lijnen die de ruimte infiltreren, waardoor de verbeelding gestimuleerd wordt en verder gekeken kan worden dan het bekende.

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam