Noemi Martín

Noemi_Martín_profielfoto
NOEMI MARTÍN
1975, Barcelona, Spanje

Noemi Martín hoort bij een generatie jonge schilders voor wie de avant-garde van halverwege de 20e eeuw slechts een andere stroming van de kunstgeschiedenis is, bekwaam als ze zijn om de realiteit te observeren en zichzelf in figuratieve beeldtaal uit te drukken. Deze nieuwe vorm van verbeelden, vrij van complexen, twijfels of gelatenheid, is geschikt voor het communiceren van gecompliceerde emoties aan een modern publiek dat geen goeroe hoeft te zijn om kunst te kunnen begrijpen.
Het werk van Noemi Martín speelt zich af in denkbeeldige ruimtes waarin perspectief de enige vorm van architectuur is en waarin elk detail baadt in onmiskenbare okers en geel- en grijstinten. Hierdoor wordt een wereld gecreëerd die, ondanks dat die fictief is, een oneindig aantal realiteiten en het meest intieme van onze gevoelens weerspiegelt, net als een spiegel.
Soms voelt het alsof we het 'Kerkhof der Vergeten Boeken' van de schrijver Carlos Ruiz Zafón zijn binnengegaan, geïnspireerd door hetzelfde Barcelona als het werk van Noemi en beiden doordrongen van dezelfde tijdsgeest van het verleden, die uitdrukking geeft aan onze hoop en onze angsten.
En soms voelt het alsof de tijd stilstaat en we ons in ruimtes en tijden bewegen die reeds geleefd zijn. In andere gevallen kunnen we een stapel boeken zien die op elk moment in brand kan vliegen op een metaforische brandstapel: boeken vol liefde, hoop en dromen die niemand naar het schijnt wil herbeleven, boeken geschreven door zowel beroemde als onbekende auteurs, die de tijd samen heeft gebracht op reis naar niemandsland. Alhoewel we onszelf toestaan ons te laten gaan door onze emoties, zullen we toch altijd een warm licht in het werk van Martín vinden, een licht dat schreeuwt om hoop.
 

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam