Nick Veasey

Nick_Veasey_profielfoto
NICK VEASEY
1962, Londen, Verenigd Koninkrijk

"We leven in een wereld geobsedeerd door beelden. Hoe we eruit zien, hoe onze kleren eruit zien, onze huizen, onze auto's... Ik reageer op deze obsessie met oppervlakkige schijn door röntgenfoto's te gebruiken om de buitenste lagen te verwijderen en te laten zien hoe alles eruitziet onder het oppervlak. Vaak voegt de innerlijke schoonheid intrige toe aan het vertrouwde. We doen allemaal veronderstellingen gebaseerd op de uiterlijke visuele aspecten van alles om ons heen en we voelen ons aangetrokken tot mensen en vormen die esthetisch gezien welgevallig zijn. Ik stel deze automatische manier van reageren op slechts fysieke schijn aan de kaak door de -vaak verrassende- innerlijke schoonheid te benadrukken.
Onze maatschappij, die zo geconsumeerd wordt door beelden, wordt ook steeds meer gecontroleerd door beveiliging en bewaking. Neem een vlucht of ga een gereputeerde rechtszaal binnen en je spullen zullen doorgelicht worden. Ook de post die bij bedrijven en overheidsdiensten aankomt wordt steeds vaker gescand. Bewakingscamera's traceren elke stap die we zetten. Door het gebruik van onze mobiele telefoons zijn we elk moment na te trekken. Informatie is de sleutel tot de strijd tegen hetgeen -wat dat dan ook mag zijn- waar we tegen zouden moeten vechten. Het creëeren van kunst met de technologie en apparatuur die ontworpen is om Big Brother te dienen; om wat te gebruiken van die nieuwe technologische snufjes die helpen de vrijheid en individualiteit uit ons leven weg te nemen; om deze apparatuur te gebruiken om mooie dingen te maken; daar word ik blij van.
We weten allemaal dat we niet over een boek moeten oordelen aan de hand van zijn omslag, dat schoonheid verder gaat dan de buitenzijde. Door het binnenste te onthullen speculeert het wezenlijke onderdeel van mijn kunst over de eigenlijke inhoud van zowel de maakbare als de natuurlijke wereld."
 
Nick Veasey
 

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam