Montse Valdés

Montse Valdés
MONTSE VALDÉS
Barcelona, Spanje

“Ik schilder de menselijke figuur en verdiep me daar zodanig in dat ik de Schoonheid van het Zijn, van de Ziel bereik... het deel van het Menselijk Wezen waar volledige Sereniteit, Goedheid en Evenwicht heerst, waar geen plaats is voor drukte.” Montse Valdés raakt nooit vermoeid van het voortdurend hercreëren en oproepen van deze gemoedstoestand, en van het weergeven hiervan in haar schilderijen. En ze bereikt dit ook echt; haar schilerijen, gemaakt met een oprechte, losse en eigentijdse techniek, brengen rust waar ze ook gaan.

 

De techniek:

Na de schildertechniek van de olieverf te hebben gestudeerd, aanvankelijk aan verschillende belangrijke kunstacademies in Barcelona (1981-84) en later aan de École de Beaux Arts in Parijs (1985-1988), kwam ze tot de sterke overtuiging dat de kunstenaar zichzelf doet ontstaan.

In haar onverbiddelijke zoektocht naar een bevredigende techniek heeft ze een buitengewone, oprechte, uiterst realistische, maar tegelijkertijd zeer vrije techniek ontwikkeld, die haar karakteriseert en waardoor haar schilderijen door talrijke kunstverzamelaars overal ter wereld zeer geapprecieerd en op waarde geschat worden.

Ze is gespecialiseerd in olieverf op doek, op groot formaat. Van dichtbij zijn slechts de verftoetsen van het paletmes of grotere kleurvolumes te zien, maar op afstand componeren zij het gezicht of de lichamen met een geweldige definitie. En bovenal, het Wezen van de afbeelding wordt geopenbaard. Zijn/haar blik doorboort je, transformeert je en laat je nooit onverschillig.

De kunstenares is op jonge leeftijd begonnen met tekenen, waarna ze een korte periode in de theaterwereld heeft verkeerd. Het was op 21-jarige leeftijd dat haar werd geopenbaard dat de schilderkunst het artistieke medium was waarmee ze zichzelf wilde uiten.

Montse Valdés recreëert zichzelf (zoals ze zelf zegt) in een ideale wereld waar de geest vreedzaam en geluidloos is en waar alle stemmen geïntegreerd zijn in één melodie. Men kan daar vrij van gedachten, liefhebbend en creatief zijn. Dit is de wereld die de kunstenares wil zien en bewonen en met haar schilderijen tracht ze een vreedzame wereld te creëren, waar ieder schepsel in Vrede leeft.

Ook moet vermeld worden dat ze een uitmuntende portrettiste is, in staat om een nauwgezet, doch authentiek, los en eigentijds portret te maken. Ze brengt de Vrede van de Ziel naar buiten, van iedere persoon die zich door haar laat portretteren. Ze laat de geportretteerde deze zelfde geestestoestand experimenteren tijdens haar schildersessies.

Valdés is geboren in Barcelona en op jonge leeftijd naar Parijs gegaan, waar ze vier jaar heeft gewoond. Ze heeft ook een jaar door Azië gereisd. Beide ervaringen zijn cruciale pijlers van haar persoonlijke en artistieke traject. Tegenwoordig woont en werkt ze in Barcelona (en omgeving).

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam