Lukas Ulmi

Lukas_Ulmi_profielfoto
LUKAS ULMI
1958, Luzern, Zwitserland

Lukas Ulmi's werk ontsluiert de verborgen schoonheid van vormen, zoals stenen, schijnbaar statische vormen, onvolledige of nutteloze voorwerpen, en verandert deze in authentieke sculpturen waar gewichtloosheid, beweging en poëzie bij elkaar komen in delicate ijzeren composities die ideëen van evenwicht, balans en ruimte ondermijnen. Zijn werk heeft een sterke connectie met de aarde: hij creëert cirkels en lijnen die een symbolische terugkeer naar primair contact weergeven, zoals planeten in voortdurende beweging of de harmonieuze energiestroom in de natuur.
In het bijzonder Ulmi's werk van het laatste decennium lijkt de kijker uit te nodigen tot een meditatieve bezinning. Met Mandala, Om en Kailash brengt de kunstenaar de tegengestelde ideeën van volheid en leegte, eeuwigheid en vergankelijkheid op een natuurlijke manier samen. Het concept Maya (de Magische Illusie) in het boeddhisme heeft als inpiratie gediend voor zijn laatste reeks: overeenkomstig met de definitie heeft niets een eigen essentiële aard. Zijn laatse reeks beelden Maya, waarin hij speelt met illusie, valse perceptie en afwezigheid, inspireert zich op dit idee.
Sinds 1998 heeft Lukas Ulmi zijn monumentale beeldhouwwerken en fonteinen tentoongesteld op talrijke pleinen in Spanje en Zwitserland. Zijn werk is verworven door belangrijke openbare instellingen zoals het Palau de la Música in Valencia.
 

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam