Lita Cabellut

LITA CABELLUT
1961, Sariñena, Huesca, Spanje
 
Lita Cabellut is een Spaanse kunstenares die in Nederland woont en werkt. Ze groeide op als straatkind in Barcelona, tot ze op twaalfjarige leeftijd werd geadopteerd. Daarop maakte ze kennis met de Spaanse meesters in het Prado Museum in Madrid, waarna se onverwijld haar passie aan de kunst wijdde. Toen Lita Cabellut 17 jaar was had ze haar eerste tentoonstelling en ze verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Nederland, waar ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.
In de loop der jaren heeft Cabellut een unieke techniek ontwikkeld, gekenmerkt door doeken van groot formaat, die traditionele fresco-technieken combineren met moderne toepassingen van olieverf. Haar spetterende en specifieke palet geeft huid en leven aan haar portretten van straatbewoners, prostituees, religieuze mensen, historische figuren, fictieve personages en invloedrijke mensen.
Het centrale thema van 'het menselijke' en de maatschappelijke boodschappen die Lita Cabellut met haar werk communiceert, komen met name tot uitdrukking in schilderijen. Maar naast de monumentale portretten die haar zo definiëren is Cabellut ook een multidisciplinaire kunstenares, wiens werken videokunst, visuele poëzie, scenografie, tekeningen, installaties en sculpturen omvatten.

© 2020 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam