Julio Nieto

Julio_Nieto_profielfoto
JULIO NIETO
1964, Durango, Vizcaya, Spanje

"Julio Nieto, een zelf uitgeroepen veelzijdig kunstenaar, breekt met de labels van het academisch formalisme door het maken van een statement van principes en, met vastberaden ironie, daagt hij de willekeurigheid en het conventionalisme van de systematische kunst uit. De stijl van zijn stukken voor interieur en exterieur en van zijn gesmede beelden roept een ontdekkingsgeest en een magische verlichting op, die welbewust de materialen met een vleugje van het theatrale impregneert. De ruimtes waarin de stukken staan dienen slechts om dramatische kwaliteit toe te voegen. IJzer of brons, gesmeed of gebeeldhouwd, miniatuur of levensgroot, de kunstenaar lokt behendig suggestie, uitnodiging en ontdekking uit."
 
Carlos Brito
 
 
Julio Nieto is een veelzijdig kunstenaar, ingewijd in de beeldhouwkunst, poëzie, performancekunst, installatiekunst en design. De kunstenaar, geboren in het Baskenland en nu inwoner van Tenerife, heeft zijn werk in talrijke galeries en op kunstbeurzen in Europa en de Verenigde Staten tentoongesteld, en zijn grootschalige werken zijn in verschillende steden op openbare pleinen getoond. In 2009 won Nieto de "Puerto de la Cruz Honorary Distinction" en op Expo 2008 in Zaragoza is zijn werk gekozen om de Canarische Eilanden te vertegenwoordigen. Hij heeft ook verscheidene kunst- en designprijzen ontvangen van de regering van de Canarische Eilanden.
"Metal Skin, Street Sculpture", een reizende tentoonstelling die zeven grootschalige buitenbeelden omvat, is het eindpunt van vijf jaar werk van de kunstenaar. Van 2008 tot 2012 waren de stukken in steden op de Canarische Eilanden en op het vasteland van Spanje tentoongesteld. Het doel van het project was het prikkelen van de fantasie en het bevorderen van de communicatie van het algemene publiek van alle leeftijden en, als zodanig, het opnieuw uitvinden van openbare ruimtes als het perfecte decor om de multiculturele samenleving en de dialoog onder de plaatselijke bevolking te stimuleren. Het bouwmateriaal (staal en brons) en de afmetingen van de kunstwerken maken ze ideaal voor buitenopstelling, alhoewel de tentoonstelling in 2013 ook kunstbeurzen, galerieën en musea over heel Europa heeft aangedaan. De Metal Skin rondreis werd in 2013 beëindigd in het Museu Diocesà in Barcelona.
 

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam