Julián Cerón

Julián_Cerón_profielfoto
JULIÁN CERÓN
1966, Santiago de Cali, Colombia
Beeldhouwer Julián Cerón Bolaños werd geboren in 1966 in Santiago de Cali, Colombia, waar hij voor het eerst in contact kwam met de materialen die in het familiebedrijf werden gebruikt voor het vervaardigen van elementen van gewapend beton. Later opende hij zijn eigen bedrijf in Santa Marta, Colombia, waar hij in eerste instantie beelden in beton ontwierp. Daarna ontwikkelde hij de techniek verder door zich echt in het hart en de ziel van de kunstwerken te verdiepen en hun interne structuur uit ijzer te gieten.
Sindsdien heeft Cerón gedurende zijn carrière gewerkt met een verscheidenheid aan materialen, variërend van draad, hout, klei, hars, glasvezel, steen, glas, polyesterhars en vloeibaar plastic. Hij heeft zijn kunstwerken op verschillende locaties staan, zoals in Colombia, Venezuela, Mexico, de Verenigde Staten, Martinique, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Japan. Zijn oeuvre omvat miniatuurbeelden tot beelhouwwerken van meer dan zeven meter.
Zijn kunstwerken zijn rank en dynamisch en lijken de antithese van Botero's werken te zijn, wat zeker tot uiting komt in zijn bijzonder beroemde mieren die gemaakt zijn van een enkel stuk materiaal. Maar waarom mieren? Volgens Cerón "denken ze niet, ze handelen gewoon. Sinds ik een kind was heb ik ze geobserveerd en van hen geleerd, hoe ze zich gedragen als één".

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam