Josep Plandiura

Josep_Plandiura_profielfoto
JOSEP PLANDIURA
1943, Taradell (Barcelona), Spanje
Josep Plandiura is een multidisciplinaire en autodidactische kunstenaar met een indrukwekkende carrière die meer dan 50 jaar omspant. Zijn onderzoeksprojecten zijn altijd gericht op openbare beeldhouwkunst en ontwerp op groot formaat.
Sinds het begin van zijn carrière, halverwege de jaren 60, heeft Plandiura deelgenomen aan meer dan 30 individuele en collectieve tentoonstellingen, in galerieën en musea over de hele wereld. Hij begeleidde het werk van 40 nationale en internationale kunstenaars in de Triangle de Barcelona, onder leiding van de Engelse beeldhouwer Anthony Caro. Ook werd hij gekozen als gastkunstenaar in de Triangle Artist's Workshop in Pine Plains (New York), waar hij samenwerkte met bekende Amerikaanse architecten en beeldhouwers.
Hij creëerde de groep Formes d'Avui (Vormen van Vandaag), waardoor hij vertrouwd kon raken met het ontwerp en de constructie van kleine en middelgrote ijzeren sculpturen. In de loop der tijd hebben zijn werken zich ontwikkeld tot beelden van veel groter formaat, tot wel 4 meter hoog. De kunstenaar wordt tegenwoordig beschouwd als een vooraanstaand expert op het gebied van COR-TEN staal, zowel wat betreft de manipulatie van dit materiaal als de esthetische afwerking ervan.
Gedurende zijn carrière heeft hij voor prestigieuze architecten zoals Frank Gehry (VS), Paul Lubowicki (VS), Josep M. Botey (Spanje) en Jaume Miret (Spanje) gewerkt. Ook heeft hij, naast het creëren van zijn sculpturen, technische ondersteuning aan andere beeldhouwers, architecten en ontwerpers gegeven.
Zijn werk bevindt zich in openbare en particuliere collecties over de hele wereld en hij heeft recentelijk een aantal projecten uitgevoerd in verschillende historische en religieuze gebouwen in Barcelona. De kunstenaar is erin geslaagd zijn beelden naar de openbare ruimte te brengen, in plaats van zich te beperken tot de vaak gereduceerde ruimte in galerieën.
Naast het maken van zijn eigen werk, heeft hij het Centre d'Art Internacional Contemporani in Sant Pere de Vilamajor (Barcelona) opgericht, een kunstresidentie voor artistieke experimentatie. Van eind jaren 80 tot 2000 heeft het centrum meer dan 400 kunstenaars uit alle disciplines en nationaliteiten verwelkomd en de carrière van veel opkomende kunstenaars bevorderd.
Josep Plandiura woont in Parets del Vallès (Barcelona), waar hij samenwerkt met andere kunstenaars en ontwerpers. Hij probeert voortdurend de grenzen van zijn sculpturale werk te verleggen. Hij is momenteel bezig met een project waarin hij de combinatie van glas en hout met titanium onderzoekt.

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam