Jonas Leriche

Jonas_Leriche_profielfoto
JONAS LERICHE
1976, België

"Al op jonge leeftijd was ik gefascineerd door de schoonheid van de natuur en sindsdien heb ik me daardoor uiterst aangetrokken gevoeld. Deze authentieke ervaring staat in schril contrast met de wereld waarin ik de laatste tien jaar heb geleefd en gewerkt, een wereld die gedomineerd wordt door louter schijn en de oppervlakkigheid van sociale media. De drijvende kracht achter mijn werk is het verlangen om de rauwheid van de natuur in de naadloze, gecontroleerde perfectie van mijn foto's te injecteren, om de luchtige blik van de beschouwer -niet gewend om dieper onder het oppervlak te komen- te ondermijnen.

Het omzetten van emoties en opzettelijke of onbewuste ideeën in aangrijpende beelden: dat is wat ik belangrijk vind. Ik componeer mijn visie op schoonheid door mijn foto's laag voor laag op te bouwen, met zorgvuldige aandacht voor detail. Het nemen van de feitelijke foto is slechts de laatste fase van een lang, weloverwogen proces, her en der beïnvloed door plotselinge ingevingen. Daarom beschouw ik mezelf eerst een art director, dan pas een fotograaf.

De scenario's die ik creëer reiken veel verder dan het individuele of het anekdotische. Mijn doel is niet slechts om een esthetisch aantrekkelijke foto te creëren, maar om iets te scheppen dat groter is dan het leven zelf. Daarom transformeer ik afzonderlijke modellen in dramatische en iconische figuren die een dieper niveau van ervaring, melancholie en sterfelijkheid aanboren. De werkelijke zoektocht is echter het ontdekken van ware innerlijke schoonheid, het geleidelijk ontrafelen van mysterieuze schoonheid.

Na jaren gewerkt te hebben als modefotograaf voelde ik een leegte, en iets dat me riep. Het was tijd om een innerlijke reis aan te gaan, om te transformeren. De enige manier om deze reis te maken was middels de fotografie. Door te graven in de diepe lagen van mijn foto's kan ik verbinding maken met de diepere lagen in mezelf. Mijn ware zelf. Het is een dramatisch, voortdurend en zelfs essentieel proces. Mijn ultieme wens is dat mijn Kunstwerken ervoor zorgen dat ook de beschouwer zich bewust wordt van dit proces van verbinding met het wezenlijke."

Jonas Leriche

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam