Jean-François Rauzier

Jean-François_Rauzier_profielfoto
JEAN-FRANÇOIS RAUZIER
1952, Saint-Adresse, Frankrijk

Als onconventionele schepper van een postmoderne droomwereld, mijmert Jean-François Rauzier over de toekomst van ons cultureel erfgoed. Bekend om zijn denkbeeldige architecturen met zijn vele culturele en populaire toespelingen, verandert hij stedelijke resten in werkelijke utopieën en stelt de toekomstige stad en onze plaats in de moderne wereld ter discussie. De kunstenaar neemt onze perceptie op de wereld en de belangrijkste onderwerpen die de ten grondslag liggen aan onze maatschappij in overweging: cultuur, wetenschap, vooruitgang, onderdrukking, ecologie, utopie, vrijheid, ...

Door curator en kunstcriticus Damien Sausset wordt hij een 'tovenaar van de werkelijkheid' genoemd en door Regis Cotentin is hij toegevoegd aan de 'digitale barokkunstenaars'. Bovendien is Jean-François Rauzier door zijn collega's erkend als 'digitale technologie virtuoos'. Hij heeft zijn werk getoond in verschillende internationale instellingen, zoals The Los Angeles Annenberg Foundation, de MOMA van Moscou, het Museum voor Schone Kunsten te Lille, het cultureel instituut La Botanique in Brussel en in vele privé-kunstcollecties (Collecties Louis Vuitton, Collecties Bernard Magrez, Versailles, etc.).

In 2002 creëerde hij de 'Hyperphoto', een concept dat hem in staat stelt het onmogelijke te verrichten: het combineren van zowel oneindig grote als oneindig kleine dingen in een zelfde afbeelding, buiten de tijd. Om de illusie van werkelijkheid te simuleren, moest Jean-François Rauzier eerst met alle inherente uitersten van de fotografische en technologische apparatuur om leren gaan. Hij vond zijn weg door het naast elkaar plaatsen, het verdubbelen en het draaien van afbeeldingen, waardoor hij de menselijke waarneming nauwkeuriger kan weergeven. Het uiteindelijke resultaat is een waarachtig numerieke puzzel, waarin de stukjes uitgesneden, 'hertekend' en uiteindelijk weer samengevoegd zijn, zich voegend naar de grillen en de fantasieën van de kunstenaar.

De veelheid aan beelden nodigt de beschouwer uit op een inwendige reis naar dromerige, fantasierijke en tijdloze werelden. Deze werelden zijn gevuld met iconen en referenties die voortkomen uit de culturele hall of fame van de kunstenaar.

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam