Gavin Rain

Gavin_Rain_profielfoto
GAVIN RAIN
1971, Kaapstad, Zuid-Afrika

Van dichtbij bestaan de schilderijen van Rain uit kleine ronde stippen die in verschillende kleuren acrylverf zijn geschilderd. Van een afstand vloeien deze kleuren samen. Hoe verder de kijker terugstapt, des te duidelijker het portret wordt.
Hij begint met het maken van een schets van het portret dat hij wil schilderen. Om te bepalen waar de stippen op het doek moeten komen, gebruikt hij óf een raster, gemaakt van snaren, óf een projectie. Het raster kost ongeveer tien uur om te maken, maar is nauwkeuriger dan een projectie, dus Rain blijft beide technieken gebruiken. Hierna kiest hij de kleuren voor de definitieve stippen. Hij doet dit door eerst te besluiten welke kleur een stip uiteindelijk moet hebben en daarna begint hij achteruit te werken. De kunstenaar heeft een voorbeeldlijst van 14.000 verschillende stippen die hij heeft gemaakt. Uit deze lijst kiest hij de combinatie van kleuren die de kleur creëert die hij wenst.
Een ander belangrijk onderdeel van de techniek is de afmeting van elke stip. Het witte doek dat Rain gebruikt als achtergrond betekent dat hoe kleiner de stip is, hoe witter de ruimte eromheen wordt. Dus hoe groter de stippen, hoe donkerder een zone; en hoe kleiner de stippen, hoe lichter een zone. Als we dit combineren met de uiteindelijke kleur van een stip -op afstand- begrijpen we hoe het beeld is gecreëerd. Desalniettemin, de kleuren van verschillende stippen vloeien ook samen tot een nieuwe kleur. Dus het zijn niet slechts de stippen afzonderlijk, maar het is ook een combinatie van stippen die de kleur van de afbeelding bepaalt.
Rain streeft ernaar om de visuele en cognitieve horizons van mensen te verbreden, door hen het onwaarschijnlijke en het onmogelijke te laten zien. Door zijn herkomst, zijn studies, zijn vaardigheden en zijn persoonlijke talent te combineren, heeft Rain een kunsttechniek uitgevonden die zowel uniek en participatief is, zodat ieder die naar zijn schilderijen kijkt het samenspel van twee tegengestelde pictoriale stijlen kan ontwaren: de abstractheid van de veelvoud aan kleurrijke ronde stippen die zich in dichte en onvolmaakte stippen in reliëf verdikken, en het figuratieve element van de afbeelding dat wordt bepaald door het totaal van deze zelfde stippen als de kijker een paar stappen achteruit doet. Het is juist in deze handeling waar de achterliggende boodschap van de kunstenaar ligt: om besef van iets te krijgen wat pal voor je ogen verborgen is moet je afstand nemen. Zijn kunst is een duidelijke uitnodiging om een stapje terug te doen, om ook in het leven wat afstand te creëeren, want zoals de Gestaltpsychologie veronderstelt: het geheel is meer dan de som der delen. We moeten het totaalplaatje zien, het grote geheel, zonder ons druk te maken om afzonderlijke gebeurtenissen of individuele standpunten.
 

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam