Frank E Hollywood

Frank E Hollywood
FRANK E HOLLYWOOD
1980, Utrecht, Nederland

"Toen ik Frank's werk voor de eerste keer zag, voelde ik een instinctieve reactie. Er was iets verleidelijks aan het doek, gevuld met helder getinte vlakken en collages. De combinatie van verzadigde kleuren, het muzikale gebruik van de verf en de verschillende lagen van bekende advertentie iconen bracht een gevoel van nostalgie en nieuwsgierigheid in me teweeg. Elke keer dat mijn blik over het doek heenging, zag ik iets nieuws, maar toch was het vertrouwd. Snippers van striptekeningen waar ik als kind van hield, Amerikaanse valuta, patronen, plaatjes van beroemdheden: alles met elkaar versmolten om het beeld van een prachtige vrouw te vormen.
Toen ik verder keek, dacht ik na over evenwicht tussen het vertrouwde en het nieuwe. Onmiddellijk zag ik de parallel met het werk van Gustav Klimt, met een vleugje Andy Warhol. Klimt, als Oostenrijkse symbolistische schilder, was gefascineerd door de vrouwelijke vorm. Hij gebruikte geometrische figuren en gestileerde motieven om de inherente schoonheid van zijn vrouwelijke onderwerpen te versterken. Terwijl symbolistische schilders mythologische beeldspraak en droombeelden gebruikten, gebruikt Frank populaire cultuur en reclame, wat weer doet denken aan Warhol.
Frank erkent dat er een dunne lijn bestaat tussen commerciële kunst en de schone kunsten. En hij richt zijn aandacht nou juist op deze scheidslijn. De doeken zijn een wenk naar het bombardement van beelden dat we dagelijks ondergaan: de gemiddelde persoon is blootgesteld aan meer dan 3,000 advertenties per dag. Door commerciële elementen te gebruiken, streeft Frank ernaar de grenzen nog verder te vervagen.
Frank's werk heeft ook tot doel de spanning tussen het verleden en de toekomst te verkennen. Hij heeft geen interesse in de creatie van een geromantiseerd beeld van het verleden. Integendeel, hij put uit de collectieve visuele geschiedenis om een oprecht eigentijdse afbeelding te creëeren. De collages ageren als tijdcapsule, die de tijdsgeest van het verleden vatten, terwijl het geschilderde oppervlakte toekomstige ideeën over kunst, esthetiek en het lichaam uitdragen. De nostalgische elementen in zijn werk weerspiegelen de onzekerheid van deze tijden. We houden krampachtig vast aan het vertrouwde als we bang of verward zijn. Desalniettemin gebruikt Frank deze elementen om een symbool van hoop te creëeren. Nostalgische beelden zijn hergebruikt om iets moderns en unieks te scheppen.
Het verloop van Frank's portretten houdt ook de menselijke psyche gevangen. Het stijgend aantal afbeeldingen binnenin de vrouwengezichten, vergezeld van een lusteloze, soms angstige gezichtsuitdrukking, weerspiegelt het op handen zijnde onderwerp. Omdat het moderne leven zo commercieel geworden is, raken we overprikkeld. De beelden die we zien geven een onmogelijke schoonheidsnorm weer. Advertenties vertellen ons dat we aan deze norm moeten voldoen – als we een product kopen, zullen onze problemen verdwijnen. Maar wat gebeurt er als er zich iets nieuws aandient, in plaats van te voldoen aan deze onmogelijke norm? Ik denk aan deze kwestie elke keer dat ik Frank's schilderijen zie. En ik hoop dat, wie weet, met al de kunstgrepen van het commercialisme, een nieuw ideaal gecreëerd kan worden."
 
Monica D Murgia, Adjunct Hoogleraar aan het Berkeley College
 
 
 

© 2020 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam