Fernando Alday

Fernando_Alday_profielfoto
FERNANDO ALDAY
1959, Santiago, Chili
 
"Fernando Alday's schilderijen stralen kleur, textuur en evenwicht uit, maar ze vertegenwoordigen ook de vergankelijkheid van de materialen die hij eerbiedig doet herleven. Zijn passie voor eenvoudige materialen, samen met zijn kennis van papier en zijn eigenschappen, vormen het leitmotiv in zijn werk dat, geleid door het doek en zijn elementen, verschillende iconografieën verkent. De kunstenaar blaast nieuw leven in voorwerpen die voorbestemd waren om tot stof te vergaan. Sommige van deze voorwerpen dateren zelfs uit de 17e eeuw: brieven, manuscripten... De historische context van alles wat Alday vindt en behoedt van de ondergang verdwijnt als een nieuwe serie regels en parameters worden toegepast, en zo herrijst er een oog, been, bloemblad, raam of vlek. Het is precies op dit moment dat zijn bekwaamheid in het laagje voor laagje opbouwen van de voorwerpen aan de orde komt, naast onberispelijke transparanties, gesuperponeerde vlakken en drijvende voorwerpen, waar een neergekrabbelde handtekening transformeert in een verdwijnpunt.
Het papier, dat het verstrijken van de tijd -de levencyclus, een verbond met zijn essentie, vergankelijkheid en kwetsbaarheid- heeft doorstaan, wordt herboren en nieuw leven ingeblazen, door het ondergaan van een ingrijpende verandering. Dit is het werk van een Schepper, die zelden weet wat een nog blanco doek voor hem in petto heeft. Hij is zich slechts bewust van de broosheid van zijn materialen en beweert zelfs dat het onderwerp hem kiest, dat het mysterie van de creatie zich niet openbaart totdat het werk bijna klaar is, werk dat is ontstaan uit elementen die, in andere omstandigheden, in de loop der tijd verloren zouden zijn gegaan.
Gestileerde figuren duiken op: een hond, een muilezel, een stier, een stoel, een landschap. Het is een knipoog naar de kunstgeschiedenis, het heeft iets van primitieve kunst en er bestaat verwantschap met Precolumbiaanse iconografie, maar ook met Klee en Goya. De kunstenaar inspireert zich zowel op klassieke als op moderne kunst en zet die dan -zijn eigen levenservaring benuttend- naar zijn hand. Hij gebruikt een verscheidenheid aan frames en heeft veel aandacht voor verhoudingen en compositie. Maar boven alles toont hij veel interesse voor kleur en past een bijna onwaarneembare techniek toe, die spontaan in zijn geestesoog geïntegreerd is. Deze techniek heeft hem naar de Hubert Gallery in New York, de Galerie Flora Jansem in Parijs en Villa del Arte Galleries in Barcelona geleid, evenals naar hoogwaardige kunstbeurzen in New York, Parijs, Brussel, Singapore, Londen, Miami, Chicago, Toronto, Milaan, Rome en Barcelona.
Gevoeligheid, vernuft en chromatische virtuositeit zijn gemeenschappelijke kenmerken van de schilderijen, die zijn samengesteld uit papier en inkt, waar eenvoud een deugd is en een vlek die ontstaan is uit cellulose en pigment bijdraagt aan de tekening, met dezelfde kracht als die van een verloren gebaar."
 
Pablo Meléndez-Haddad (journalist en historicus)
 
 
Fernando Alday over zijn werk: "Al op jonge leeftijd stond ik bekend als de “zoeker”. Ik voelde me aangetrokken tot de spirituele kant van het leven, met zijn abstracte kwaliteiten. Mijn vader, een tandarts en antiquair, had een collectie manuscripten, met onder andere werk van de vervloekte dichter Arthur Rimbaud, welke een diepgaande en langdurige invloed op me heeft gehad. Toen ik vijf jaar was raakte ik geïnteresseerd in kalligrafie. Gefascineerd door inktvisinkt begon ik mijn eigen kleine collectie. Ik ben opgegroeid tussen de boeken en zat graag voor de boekenkast om de boeken op de planken op kleur te rangschikken. Terwijl ik het stof eraf borstelde, zat ik daar urenlang opgaand in de texturen en de inhoud ervan. De kunstgeschiedenis is een invloedrijke inspiratiebron voor mijn werk en oud papier en middeleeuwse inkt zijn essentiële elementen in mijn schilderijen. Het proces begint met een bijna archeologische zoektocht naar papier, kleur en texturen. Ik heb een passie voor papier en zijn gebruik als materiaal om de vergankelijkheid weer te geven en om de altijd aanwezige en voorbijgaande natuur van de levenscyclus uit te dragen."
 

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam