Christiaan Lieverse

Christiaan_Lieverse_profielfoto

CHRISTIAAN LIEVERSE Artworks

ATELIER LIEVERSE Editioned Artworks

CHRISTIAAN LIEVERSE
1971, Utrecht, Nederland

De mensheid en de psyche zijn altijd aanwezige thema's in de figuratieve werken van Christiaan Lieverse. Met zijn schilderijen streeft de kunstenaar ernaar om de beschouwer te raken en vragen op te wekken, terwijl de werken tegelijkertijd persoonlijke interpretaties toestaan. Het zijn feitelijk psychologische portretten. Vele doeken bedelen de beschouwer een bijne voyeuristische rol toe. Desalniettemin, de kunstwerken kunnen ook als confronterend worden opgevat, waarbij de kijkers een actieve rol spelen, door een stille dialoog te creëren tussen hen en de geschilderde persoon. Met het weergeven van slechts een vage achtergrond of door deze geheel weg te laten, markeren de marges van het doek geenszins de grenzen van het verhaal.
Lieverse werkt met een scala aan modellen die hij in zijn atelier fotografeert, maar hij haalt zijn ideeën ook uit kranten en tijdschrijften en hij inspireert zich op zijn reizen en met wat hij op straat tegenkomt. Door verzamelde beelden samen te brengen, ontwikkelt hij ideeën voor nieuw werk.
"De mens is vaak mijn onderwerp, voornamelijk louter het gezicht. Ik schilder bijzonder grote portretten, niet met de bedoeling om een afbeelding na te maken, maar om een gevoel over te brengen. Ik probeer een beroep te doen op het inlevingsvermogen van de kijkers en nodig hen uit om op zoek te gaan naar het verhaal of het motief achter de afbeelding. Om dit te bereiken laat ik de emotie onduidelijk, door tegenstellingen te schilderen: hoogmoed en ontzetting, pijn en overwinning, kou en mededogen."
Oorspronkelijk is Lieverse een schilder, maar hij beperkt zich niet tot penseel en olieverf. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe technieken om toe te passen op zijn projecten, door te onderzoeken hoe hij met het meeste effect een thema of een idee kan ontplooien. Dit voortdurende streven heeft ertoe geleid dat hij een compleet nieuwe reeks werken heeft ontwikkeld: de Hybriden. Deze serie van gezichten, in tegenstelling tot de psychologische portretten, is digitaal gecreëerd door een montage te maken van foto's van verschillende modellen, deze te spiegelen voor symmetrie en 'Phi' te gebruiken om de 'goddelijke proportie' weer te geven. De resulterende afbeelding wordt geprint op koeienhuid en daarna beschilderd. De kunstenaar beschrijft de Hybride vrouwen als "Harig, helemaal behaard, maar niet onaantrekkelijk. Ze is in feite perfect maar, ondanks dat ik het probeer, voel ik niets voor haar. Ik kan haar niet interpreteren; ik kan niet dichtbij genoeg komen, hoewel ik dat wel wil. Ze komt vertrouwd over maar tegelijkertijd voelt ze vreemd aan... Perfect? Of volmaakt dierlijk?"
 

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam

Rock on

Nemo Jantzen Técnica mixta y esferas de resina/cristal 120 x 142 cm