Christiaan Lieverse

Christiaan_Lieverse_foto_perfil
CHRISTIAAN LIEVERSE
1971, Utrecht, Països Baixos

L'espècie humana i la psique sempre han estat temes presents en el treball figuratiu de Christiaan Lieverse. Les seves pintures busquen captivar als espectadors i plantejar preguntes, permetent al mateix temps interpretacions individuals. Essencialment, es tracta de retrats psicològics. Molts dels llenços assignen al públic el paper d'observador gairebé voyeur. No obstant això, aquestes obres també poden percebre's com una confrontació, donant als espectadors un rol actiu, creant un diàleg silenciós entre ells i la figura pintada. Presentant només un fons difús o ometent-ho per complet, els marges del llenç no marquen els límits del relat. Lieverse treballa amb una varietat de models que fotografia al seu estudi, però les seves idees també provenen de diaris, revistes, viatges i el que troba pel carrer. Mitjançant la recopilació d'imatges acumulades, l'artista desenvolupa idees per a nous treballs.
“Els éssers humans són sovint la meva matèria temàtica, generalment només la cara. Pinto retrats molt grans, però no es tracta de recrear una imatge, sinó de transmetre un sentiment. Intento apel·lar a l'empatia dels espectadors i convidar-los a buscar la història o el motiu que hi ha darrere la imatge. Per aconseguir-ho deixo l'emoció poc clara, traçant contradiccions: orgull i consternació, sofriment i victòria, fredor i empatia.”
Originàriament, Lieverse és un pintor, però no es limita a si mateix al pinzell i a l'oli. Constantment està a la recerca de noves tècniques per aplicar als seus projectes, investigant la forma de treballar en un tema o una idea per aconseguir un major efecte. Aquesta recerca constant l'ha portat a desenvolupar un conjunt d'obres completament nou: Hybrids. Aquesta sèrie de rostres, en contrast amb els retrats psicològics, està creada digitalment mitjançant fotografies de diferents models, generades per simetria especular i usant el nombre Phi per representar la 'proporció divina'. La imatge resultant es reprodueix sobre pell de vaca i després es pinta. Lieverse descriu la dona híbrida com a “hirsuta, coberta totalment de pèl, però no sense atractiu. Realment és perfecta i, encara que ho intento, no sento res per ella. No la puc interpretar, no m'hi acosto massa, tot i que així ho voldria. Ens resulta familiar però al mateix temps desconeguda... Perfecta? O perfectament animal?

© 2020 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam