Alban

Alban_profielfoto
ALBAN
1967, Nantes, Frankrijk

Bij het zien van de kunstwerken van Alban is de eerste indruk meestal die van verrassing. De oude roestige stukjes metaal zijn in werkelijkheid niet echt - ze zijn op hout gemonteerd en de erosie van de tijd is er door de kunstenaar op geschilderd. De werken zien er zwaar uit, maar ze zijn in feite heel licht.

Gedurende de laatste twintig jaar is Alban een creatief pad ingeslagen dat gerelateerd is aan de nose art uit de oorlogstijd. Hij hervormt deze traditionele schilderkunst met kleuren die populair werden tijdens de popartbeweging in de jaren 50, en hij komt terug op de ouderwetse pin-up girls. Hij toont deze echter als zelfbewuste, moderne jonge vrouwen.

Alban probeert niet de werkelijkheid na te bootsen. Hij haalt zijn inspiratie uit vliegtuigwrakken en industriële machines, maar zijn schaal is vervormd, kleuren worden uitvergroot en het onderwerp zelf is vaak een verzinsel. "Ik ben naast een luchthaven en een boorplatform opgegroeid en de industriële machines hebben me altijd gefascineerd. Hoewel de machines werden gemaakt om een functionele rol te vervullen, zagen ze er in mijn ogen soms echt uit als kunstwerken."

In het werk van Alban zijn vaak iconische afbeeldingen te zien van verschillende culturen, door middel van het gebruik van vlaggen en vreemde talen. Zijn kunst brengt een diepzinnige boodschap over, die gaat over de temporaliteit en de kwetsbaarheid van de mens. Elk werk draagt de paniek van ongelukken en gevechten, de slijtage van jaren van dienstbaarheid en het verval door veroudering met zich mee.

De kunstenaar heeft al sinds zijn kindertijd voorwerpen geherinterpreteerd: "Toen ik een kind was, veranderde ik mijn speelgoed altijd in iets anders. Het zag er allemaal te nieuw uit, niet realistisch genoeg. Ik schilderde kerosinevlekken rond de brandstofingangen en brandplekken rond de reactoren. Al vroeg begon ik met het maken van mijn eigen modelvliegtuigen, waarbij ik ernaar streefde heel dicht bij de werkelijkheid te blijven".

Tegenwoordig zijn Alban's modelvliegtuigen volwassen geworden en kan de toeschouwer alle details observeren. Het omringende licht speelt met de vormen die de kunstenaar aan zijn beelden geeft; het licht wordt zo een deel van het kunstwerk en onthult nieuwe aspecten telkens wanneer we ernaar kijken.

 

Alban werd in 1967 in Nantes (Frankrijk) geboren. Het grootste deel van zijn jeugd bracht hij door in Afrika, maar hij kwam terug naar Frankrijk voor zijn studies. Hij behaalde een BA in Reclame en Grafisch Ontwerpen en een MA in Animated Movies van de kunstacademie École des Gobelins in Parijs. Alban werkte 12 jaar als decorontwerper voor de filmindustrie, voordat hij zijn carrière als fulltime kunstenaar begon. Zijn kunst is de afgelopen tien jaar tentoongesteld in kunstgaleries in Parijs en Londen en zijn werken hebben hun weg gevonden naar vele particuliere collecties over de hele wereld. Tegenwoordig woont en werkt Alban in de buurt van Parijs.

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam