Alban

Alban_foto_perfil
ALBAN
1967, Nantes, França
La primera impressió en descobrir l'art d'Alban sol ser aquella de sorpresa. De fet, les velles peces de metall oxidat són falses – estan muntades sobre fusta i l'erosió del temps està pintada. Es veuen pesades, però en realitat són molt lleugeres.
Durant els últims vint anys, Alban ha explorat un camí creatiu que es relaciona amb el nose art dels temps de guerra. Reforma aquesta expressió tradicional amb els colors que es van fer populars amb el moviment pop-art als anys 50, i transforma les antiquades pin-up girls en dones modernes, segures i joves.
Alban no intenta imitar la realitat. S'inspira en naufragis d'avions i maquinària industrial, però la seva escala està distorsionada, els colors es magnifiquen i el subjecte mateix és sovint inventat. "Vaig créixer al costat d'un aeroport i una plataforma de perforació, i la maquinària industrial sempre m'ha fascinat. Encara que les màquines van ser creades per complir un rol funcional, de vegades em semblaven veritables obres d'art".
Les obres d'art d'Alban mostren sovint representacions icòniques de diverses cultures, a través de l'ús de banderes i llengües estrangeres. El seu art transmet un missatge profund sobre la temporalitat i la fragilitat de l'ésser humà. Cada peça porta la paüra d'accidents i combats, el desgast d'anys de servei i la degradació per envelliment.
L'artista ha estat reinterpretant objectes des de la seva infància: "Quan era petit, convertia les meves joguines en una altra cosa. Em semblaven massa nous, no prou realistes; agregava taques de petroli al voltant de les entrades dels tancs de combustible i marques de combustió al voltant dels reactors. Ja des de molt petit vaig començar a fer els meus propis models d'avió, amb l'objectiu de romandre molt a prop a la realitat".
Avui dia, els models d'avió d'Alban s'han fet grans i l'espectador pot observar tots els detalls. La llum que envolta l'obra juga amb les formes que l'artista li ha donat a les seves escultures; així es converteix en una part de les peces, revelant nous aspectes cada vegada que les mirem.
 
Alban va néixer a Nantes, França, al 1967. Va passar la major part de la seva infància a Àfrica, però va tornar a França per estudiar. Té un BA en Publicitat i Disseny Gràfic i un MA en Cinema d'Animació de l'escola d'art École des Gobelins a París. Alban ha treballat com a escenògraf per a la indústria del cinema durant 12 anys, abans de començar la seva carrera com a artista a temps complet. Els últims 10 anys les seves obres han estat exposades a galeries d'art a París i Londres i es troben a moltes col·leccions privades d'arreu del món. Actualment, Alban viu i treballa prop de París.

© 2021 by Villa del Arte Galleries

Contemporary Art Gallery in Barcelona | Amsterdam